Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier.
nr. 11, november 2013
VEELZIJDIGFLEXIBELDUURZAAM

Groot in duurzaamheid
Supermarktconcern Lidl heeft het BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat Excellent ontvangen voor het nieuwe distributiecentrum in Heerenveen. Het is voor het eerst in Nederland dat een industrieel gebouw deze viersterren-kwalificatie, de een na hoogste in BREEAM, in de wacht sleept. Naast de distributiehal van 46.000 m2 (met 136 docks voor aan- en afvoer van goederen), een portiersloge met weegbruggen en een koel- en vriesruimte van 2.400 m2 bezit het gebouw een tweelaagse kantoor dat separaat in de distributiehal is ondergebracht. De draagconstructie van het complex was aanvankelijk bedacht in beton. Uiteindelijk zijn alleen de kolommen in (prefab) beton gehandhaafd. Het enorme dak is uitgevoerd als thermisch verzinkte, stalen vakwerkconstructie, met spanten van zo’n 35 m lang. De gevels zijn van 30 cm dikke sandwichpanelen. Het bouwen met geprefabriceerde elementen – door Bouwbedrijf van de Ven en staalconstructiebedrijf GS Staalwerken – werd vooral ingegeven door de eis van Lidl Nederland voor een hoog bouwtempo. De nieuwbouw moest binnen afzienbare tijd beschikbaar komen ter vervanging van het bestaande, verouderde distributiegebouw. Uiteindelijk nam de uitvoering 10 maanden in beslag (van eind juni 2012 tot begin mei 2013). Dat is snel, zeker gelet op de omvang van het complex. Bovendien levert de bouwmethode nauwelijks bouwafval op en dat telt weer mee voor een positieve BREEAM-beoordeling. Medeverantwoordelijk voor de score ‘Excellent’ zijn de energiezuinige maatregelen, variërend van WKO voor hergebruik van teruggewonnen warmte uit het gebouw, LED-verlichting en waterbesparend sanitair tot gelijkstroom voor de ventilatoren en een start/stopbeperking voor de compressoren. Het ontwerp van het distributiecentrum is van FKG Architecten aan de Zaan. Van der Weide & Bragt leverde het constructief advies.

Meer weten over staal en duurzaamheid?

www.duurzaaminstaal.nl

State of the art in duurzaam bouwen met staal

Het nieuwe jaar 2014 begint goed met het seminar Duurzaam bouwen met staal, op 16 januari in Rotterdam. Zes uur lang krijgt u de ‘state of the art’ voorgeschoteld in het duurzaam ontwerpen en bouwen met staal.

Een van de belangwekkende, actuele thema’s van het seminar is ‘adaptief vermogen’. Dat staat voor de capaciteit van een (bestaand) casco om veranderingen van gebruik of functie van het gebouw te faciliteren. Die capaciteit is groot als de draagconstructie een skeletvormige staalconstructie is: gemakkelijk aan te passen tijdens ontwerp, bouw, gebruik én na 60 jaar.

Het voorbeeldig bewijs daarvan is de seminarlocatie: het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs in de Rotterdamse Piekstraat. Voor de nieuwe huisvesting liet IMd een leegstaande loods uit 1951 herontwikkelen mét hergebruik van het bestaande staalskelet. Zowel de stalen vakwerken in het dak als de spanten in de gevels en de kraanbanen zijn bewaard gebleven. De nieuwe staalconstructies voor de kantoorvertrekken staan zelfstandig op de bestaande begane-grondvloer. Het nieuwe staalskelet van de collectieve ruimte tussen de beide kantoorhelften hangt aan de bestaande kraanbanen.

Tijdens het seminar van 16 januari krijgt u een rondleiding door het gebouw. Een nadere toelichting op het adaptief vermogen van (staal)constructies komt van Rijk Blok (TU Eindhoven). Maar er zijn uiteraard meer onderwerpen en sprekers. Zo doet opdrachtgever Harald Versteeg (Rijkswaterstaat) een boekje open over duurzaam inkopen, belicht adviseur Arnold de Vries Robbé (PAC) de milieueffecten van staalproductie in China en breekt constructeur Stefan Greven (Ingenieursbureau Amsterdam) een lans voor het toepassen van hoge-sterktestaal.

Het volledige seminarprogramma vindt u www.bouwenmetstaal.nl

  • Deelname aan het seminar is gratis (inclusief dinerbuffet). U kunt zich hier aanmelden. Architecten kunnen de seminar-uren opvoeren als WAT-uren (permanente educatie, Wet op de Architectentitel). Constructeurs die lid zijn óf willen worden van het, ontvangen bij seminardeelname 2 educatiepunten.Constructeursregister RC/RO
  • Foto’s: Petra Appelhof.
Opgeven/afmelden

Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: duurzaam@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Duurzaam + Staal,
nr. 11, november 2013.

Colofon
Duurzaamheid+staal. Nieuwsbrief voor opdrachtgevers, ontwerpers en adviseurs. Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, nr. 11, november 2013.
Samenstelling: Jan-Pieter den Hollander en Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Productie: Bruikman Reclamestudio (Den Haag)

Bouwen met Staal • Postbus 190 • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)79 353 1277 • F +31(0)79 353 1278,
duurzaam@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl

De inhoud van deze publicatie is zorgvuldig en naar beste weten samengesteld. De samenstellers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die zijn gebaseerd op de geboden informatie.