Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier.
nr. 12, januari 2014
VEELZIJDIGFLEXIBELDUURZAAM

Nationale Staalprijs, óók voor duurzaamheid
U kunt weer meedingen naar een Nationale Staalprijs. Inschrijven voor de editie 2014 van de tweejaarlijkse prijs voor stalen bouwprojecten kan tot 1 mei a.s. op www.nationalestaalprijs.nl/inschrijven Deelnemen is mogelijk met nieuwbouw- en renovatieprojecten, opgeleverd in 2013 of 2012 in de utiliteitsbouw, woningbouw, industriebouw en infrastructuur. Ook karakteristieke stalen bouwdelen uit die periode zijn welkom. In die categorie vallen onder meer stalen gevels en daken, atria, luifels, lichtstraten, trappen en openbaar kunstbezit.

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, onder voorzitterschap van architect en stedenbouwkundige Pi de Bruijn (Architekten Cie). In elk van de vijf categorieën kan de jury projecten nomineren en hieruit een winnaar Nationale Staalprijs kiezen.

Nieuw dit jaar, naast de Nationale Staalprijs, is de speciale Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Voor deze prijs, gesponsord door Tata Steel, kan de jury uit alle inzendingen de winnaar selecteren.

De genomineerde projecten worden in juli bekend gemaakt. Bekendmaking van de winnaars volgt op 2 oktober, tijdens de Nationale Staalbouwdag 2014.

  • www.nationalestaalprijs.nl
  • Foto: winnaar Nationale Staalprijs 2012 in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen: Overkapping Scheepvaartmuseum, Amsterdam (ontwerp: Ney & Partners, foto’s: Theo Krijgsman).

Meer weten over staal en duurzaamheid?

www.duurzaaminstaal.nl

Zonnedaken boven Amsterdam

Zowel Amsterdam ArenA als Amsterdam RAI stappen over op zonne-energie. In de komende weken wordt 7.200 m2 dak van Hal 8 van het RAI-beurs- en congrescomplex toegerust met zo’n 1.630 zonnepanelen. In dezelfde periode krijgt het dak van het Ajax-stadion 4.200 panelen, verdeeld over circa 7.000 m2.

‘Amsterdam ArenA heeft onlangs al gekozen voor stadswarmte en -koude en voor Nederlandse windenergie, geleverd vanuit windpark Oudendijk. De installatie van zonnepanelen is een belangrijke en logische vervolgstap op weg naar een CO2-neutraal stadion in 2015’, stelt ArenA-directeur Henk Markerink. ‘De zonnecentrale voorkomt een CO2-uitstoot van 430 ton. Dat is te vergelijken met de jaarlijkse CO2-productie van 180 auto’s.’ De zonnepanelen gaan zo’n 10% van de benodigde elektriciteit voor het stadion leveren. De jaarlijkse productie bedraagt ruim 930.000 kWh., evenveel als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 270 Nederlandse huishoudens.

De panelen worden geplaatst op de niet-lichtdoorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak, in een strook boven de dakgoot over de gehele omtrek van het dak. Het zonnedak is het product van samenwerking tussen Nuon, Arcadis, BAM, Arcadis en Oskomera Solar Power Solutions dat de levering en montage van de panelen op zich neemt.

Oskomera en Nuon zijn eveneens partners bij het zonnedak van de RAI. De 1.630 panelen op het dak van Hal 8, de grootste hal van het complex, zijn goed voor 360.000 kWh (voldoende voor 140 huishoudens). De CO2-reductie komt naar verwachting op 150 ton per jaar.

‘We maken al gebruik van stadswarmte. Met de nieuwe installatie versterken we onze positie als internationaal, toonaangevend beurs- en congrescentrum. In de komende vijf jaar willen we op het gebied van duurzaamheid koploper zijn in Europa.’, laat Amsterdam RAI weten. ‘Op dit moment onderzoeken we of de panelen ook op andere expo-hallen mogelijk zijn. Zeker is al wel dat het RAI Amtrium van zonnepanelen wordt voorzien.’ Dit nieuwe expo-gebouw, een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten, gaat dit jaar in uitvoering.

Met de panelen op Hal 8 is een totale investering gemoeid van 500.000 Euro. Dat bedrag wordt deels bijeen gebracht door Triodos Bank en de ‘huisbanken’ van AmsterdamRAI, Deutsche Bank en Rabo. Daarnaast kan de RAI rekenen op een lening uit het Amsterdamse Klimaat en Energiefonds. Via dit fonds, gestart in oktober 2013, investeert de gemeente Amsterdam in duurzame-energieprojecten in de eigen stad. Naast leningen zijn vanuit het fonds garanties of aandelenkapitaal te verstrekken. In het fonds heeft de gemeente een deel van de opbrengsten uit verkoop van haar NUON-aandelen gestoken.

Ook aan Amsterdam ArenA levert het fonds levert een financiële bijdrage. Aanvankelijk bleek het lastig om de investering – zo’n 1,6 miljoen Euro – binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Mede dankzij het fonds kan ArenA het zonnedak nu rendabel installeren én exploiteren. Met de komst van de zonnepanelen staat Amsterdam ArenA direct in de top 3 van Europese ‘zonnestadions’. Alleen het Stade de Suisse in Bern en het Bentegodi-stadion in Verona produceren meer zonnestroom.

Opgeven/afmelden

Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: duurzaam@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Duurzaam + Staal,
nr. 12, januari 2014.

Colofon
Duurzaamheid+staal. Nieuwsbrief voor opdrachtgevers, ontwerpers en adviseurs. Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, nr. 12, januari 2014.
Samenstelling: Jan-Pieter den Hollander en Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Productie: Bruikman Reclamestudio (Den Haag)

Bouwen met Staal • Postbus 190 • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)79 353 1277 • F +31(0)79 353 1278,
duurzaam@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl

De inhoud van deze publicatie is zorgvuldig en naar beste weten samengesteld. De samenstellers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die zijn gebaseerd op de geboden informatie.