Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier.
september 2013
VEELZIJDIGFLEXIBELDUURZAAM
Stippen aan de horizon

Bent u óók crisismoe? Vrijwel dagelijks worden we, in onze directe werkomgeving of via de media, geconfronteerd met onverwachte tegenvallers en extra, noodzakelijke maar pijnlijke bezuinigingen. We willen licht aan het einde van de tunnel, stippen aan de horizon. Eén zo’n stip is de groeiende aandacht voor circulaire economie: het werken aan een duurzame samenleving waarin gebouwen, constructies en materialen flexibel, aanpasbaar en herbruikbaar zijn. Een bekende pleitbezorger van deze circulaire economie is architect Thomas Rau. Hij deelt zijn visie met u op het congres van de Nationale Staalbouwdag 2013. Een andere voorstander heet Coert Zachariasse, directeur/eigenaar van de Delta Development Group. Per 16 september 2013 is Coert de nieuwe nummer 1 in de Duurzame 50 Vastgoed NL, de jaarlijkse rangschikking van 50 Nederlanders die zich het afgelopen jaar sterk hebben gemaakt voor duurzaamheid. Coert’s uitverkiezing is dik verdiend. Tijdens talloze duurzaamheidscongressen (onlangs nog de Green Building Week) breekt hij een lans voor de principes van circulaire economie en Cradle to Cradle. En hij past ze ook toe, zoals op het businesspark 20/20 aan de A4 bij Hoofddorp. Voor de bebouwing van dit park is de stalen draagconstructie favoriet, vanwege de flexibiliteit, aanpasbaarheid en opties van hergebruik en recycling. Een interview met Coert en beschrijvingen van zijn projecten vind u op www.staalmakers.nl, de website van de collectieve promotiecampagne van SNS, SFN, Tata Steel en BmS.

Frank Maatje.

Voor elk wat wils en ietsje meer

Of je nu opdrachtgever bent, bouwer, leverancier, docent of student: op de Nationale Staalbouwdag 2013 (10 oktober a.s. in Hangaar 2, Katwijk aan Zee) valt er als vanouds veel kennis te halen over de laatste noviteiten in het bouwen met staal. Bijvoorbeeld op de vakbeurs met zo’n 60 stands van bedrijven en instellingen, het Studentenprogramma en tijdens het plenaire congres met lezingen over de Eurocodes, nieuwe staalsoorten, duurzaamheid en het nieuwe Wei-Wu-Ying Cenger for Arts in Taiwan.

Voor de belangrijke beslissers bij de materiaalkeuze – architecten en constructeurs – doet de Nationale Staalbouwdag er weer een programmatisch schepje bovenop. Net als vorig jaar worden constructeurs op hun wenken bediend met het Constructeursseminar, ditmaal rond het constructief ontwerpen en detailleren van offshore-toepassingen. De inleidingen worden verzorgd door onder meer Gijs Kaashoek (HSM), Etiënne Boender (Iv-Oil & Gas), Cees Spaans (Heerema Fabrication Group) en Arno Landewers (IRO, de branchevereniging voor Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie).

Het Architectenseminar biedt deze keer presentaties over luchtdicht bouwen, 3D-printen, roestvaststaal, staal en hout én het verhaal van Jack van der Palen (Architectengroep Archiview) achter het expo-/filmtheater Infoversum, op dit moment in aanbouw in Groningen.

  • een bezoek aan de Nationale Staalbouwdag is gratis ná inschrijven
  • afbeeldingen: Infoversum, Ebbingekwartier, Groningen. Links: impressie doorsnede. Rechts: plaatsing, 17 september jl., van top op koepel (foto: Studio Plakband)

Top

Doe mee

Op de Nationale Staalbouwdag van vólgend jaar viert de Nationale Staalprijs een feestje. Dan wordt de prijs voor stalen bouwprojecten voor de 20ste keer uitreikt. Met het aanmelden van projecten hoeft u niet tot 2014 te wachten. Op www.nationalestaalprijs.nl/inschrijven kunt u ze nu al opgeven. Via het eigen account kunt u op elk gewenst moment informatie over de projecten toevoegen óf nog meer projecten aanmelden. Deelname aan de Nationale Staalprijs 2014 staat open voor projecten die in 2013 of 2012 zijn opgeleverd dan wel in gebruik genomen. Ook buitenlandse bouwwerken mogen meedoen, als tenminste twee van de vijf projectpartners – opdrachtgever, architect, constructeur, aannemer en staalbouwer – de Nederlandse nationaliteit bezitten. Meer informatie over de deelnamemogelijkheden vindt u in het reglement.

  • www.nationalestaalprijs.nl
  • foto links: winnaar Nationale Staalprijs 2012, Utiliteitsbouw: Station Arnhem (UN Studio, foto: Ronald Tilleman); foto rechts: winnaar Nationale Staalprijs 2012, Industriebouw: Cleanroomgebouw 5D ASML, Eindhoven (Van Aken architecten, foto: Hans Koppelmans).

Top

Ken je klassiekers

Met de computer kun je tegenwoordig vrijwel alle meetkundige vormen tevoorschijn toveren. Toch blijft het (op zijn minst) nuttig te weten wat de correcte benaming, opbouw en kenmerken zijn van bijvoorbeeld een ovaal, hyperbool, paraboloïde, spiraal of tetraëder. Deze informatie is nu bijeengebracht in het BmS-boek Geometrische vormen, voor alle figuren en lichamen uit de klassieke meetkunde die bij het constructief of bouwkundig ontwerpen geregeld worden ingezet. Auteur Jaap Oosterhof (oud-hoogleraar Draagconstructies TU Delft en voormalig-directeur van ABT) heeft elke vorm met de hand getekend en voorzien van de voornaamste karakteristieken en een korte toelichting op de oorsprong. Alle vormen en gehanteerde begrippen zijn snel te vinden via de index achterin het boek.

Top

Professioneel

Het Constructeursregister RC/RO is zo langzamerhand niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouw. Het register telt inmiddels 386 registerconstructeurs en 89 registerontwerpers en nog eens 418 constructeurs hebben zich voor het lidmaatschap kandidaat gesteld. Bovendien lonkt erkenning door de nationale Registerautoriteit Betatechniek, die naar verwachting nog dit jaar zijn beslag krijgt. Hiermee verwerft het Constructeursregister zich een status, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Engineering Council (CENG) in Engeland.

Wat voor deze erkenning zeker meeweegt, is dat de register-organisatie steeds professioneler wordt. Sinds april van dit jaar is het Constructeursregister ondergebracht in een aparte stichting. Het stichtingsbestuur bestaat uit Frens Pries en Frank Maatje (namens de initiatiefnemers Betonvereniging en Bouwen met Staal) en voorzitter Marc Unger van ProRail. De opzet van de organisatie blijft hetzelfde: de Raad van Toezicht, de Commissie van Beroep en de Toetsingscommissie die 2 oktober a.s. weer een nieuwe lichting aspirant-registerconstructeurs en -registerontwerpers gaat beoordelen op deskundigheid, vakbekwaamheid en professionele houding.

Top

In dit nummer:

Over de vloer
Het begrip ‘cyclisch denken’ duikt de laatste tijd wel vaker op bij bouwcongressen, -seminars en -studiedagen. Het BmS-seminar Integrale keuze van vloeren  – op donderdag 26 september a.s. bij Tata Steel in IJmuiden – voert het cyclisch denken op als Leitmotiv bij de oriëntatie, overwegingen en uiteindelijke keuze van het vloersysteem. Net als de hoofddraagconstructie moet de vloer in staat zijn eventuele herindeling, uitbreiding of renovatie van het gebouw in de toekomst te faciliteren. De vloer dient een volwaardig, ‘meewerkend’ bestanddeel te zijn van het duurzame, levensloopbestendig gebouw. Dat impliceert dat de vloer zelf óók flexibel, aanpasbaar en herbruikbaar is. Vloersystemen als Slimline en staalplaat-betonvloeren bezitten deze karakteristieken en komen tijdens het vloerenseminar dan ook uitvoerig aan de orde. Naast de mogelijkheden van deze vloeren voor nieuwbouw worden de perspectieven geschetst voor optoppen, invoegen, uitplinten of andere ingrepen voor gebruiks- of functieverandering van gebouwen. Het seminar is vooral bedoeld voor constructeurs, bouwkundig adviseurs en docenten. Maar ook medewerkers van bouwbedrijven en architectenbureaus vinden er veel van hun informatieve gading.

Top

Binding loont
BmS en SNS komen met een speciale aanbieding voor junior-constructeurs. Als ze lid zijn van één van beide organisaties (van allebei mag natuurlijk ook), kunnen ze gratis meedoen aan de Workshop Verbindingen. Ook jonge leden van SBA, de vereniging van staalbouwkundig adviesbureaus, zijn kosteloos welkom op 6 november a.s. bij Kampstaal in Emmeloord. Tijdens de workshop brengen ervaren senior-constructeurs hun startende vakgenoten de benodigde rekenvaardigheden bij, maar ook inzicht in de verschillen tussen eenvoudige en complexe verbindingen, kritische en minder kritische verbindingen en in de maakbaarheid van de ideale verbinding. Voor een geslaagde workshopdeelname zijn minimaal een half jaar ervaring in het rekenen aan verbindingen, kennis van krachtswerking en bekendheid met de Eurocodes vereist. Junioren die dit niveau nog niet halen of nog wel enkele geheugensteuntjes kunnen gebruiken, kunnen op 30 oktober a.s. – zes dagen vóór de workshop – warmlopen bij de Opfriscursus Verbindingen. Deze cursus biedt theoretische en praktische bagage voor het berekenen van onder meer bout-, las- en kolomvoetplaatverbindingen. Aan de opfriscursus hangt wél een prijskaartje, maar leden van Bouwen met Staal hebben wederom een voordeeltje. In plaats van € 515,00 betalen ze slechts € 435,00 (p.p. en excl. btw).

Top

Bouwpraktijk in het onderwijs
Met de gastcolleges leveren BmS en SNS (Samenwerkende Nederlandse Staalbouw), gesteund door Tata Steel en ECCA (Europese Organisatie voor Voorgelakt Staal), hun praktische en veelal kosteloze bijdrage aan de onderwijsprogramma’s van ROC’s, hogescholen en universiteiten. De docent vraagt het college aan en bepaalt samen met de organisatoren de precieze omvang en inhoud van het programma. Hiervoor reikt www.bouwenmetstaal.nl een achttal mogelijke onderwerpen aan, variërend van het detailleren van gevelaansluitingen aan de hand van de SBR Referentiedetails Utiliteitsbouw tot het integraal ontwerpen van hoogbouw met aandacht voor onder meer hoofddraagconstructies en stabiliteitssystemen, vloeren, gevels, installaties en uitvoeringslogistiek. Een gastcollege is tevens te combineren met een bedrijfs- of bouwplaatsbezoek.

Top

@BouwenmetStaal1

@Brandnieuws

@DuurzaaminStaal

Top

Een overzicht van alle activiteiten van BmS vindt u op de website www.bouwenmetstaal.nl


Opgeven/afmelden

Reageren
Wilt u uw collega opgeven voor ontvangst van de nieuwsbrief? Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Uw reacties kunt u sturen naar: staalbytes@bouwenmetstaal.nl.

Colofon
Staalbytes wordt elke twee maanden verspreid onder vaste relaties van BmS
© Bouwen met Staal, Zoetermeer, september 2013
Samenstelling: Arend Dolsma (BmS)
Productie: Bruikman Reclamestudio

Boerhaavelaan 402713 HX ZoetermeerPostbus 190 • 2700 AD ZoetermeerT +31(0)79 353 1277F +31(0)79 353 1278,
staalbytes@bouwenmetstaal.nl www.bouwenmetstaal.nl